Εσείς τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη εκδρομή;

Είναι φυσικό η ίδια λέξη να είναι τελείως διαφορετική στο μυαλό του καθένα. Κάποιος μπορεί να φαντάζεται εκδρομή σε πεντάστερο ξενοδοχείο για το Σ/Κ, ένας άλλος μπορεί να φαντάζεται εκδρομή μιας βδομάδας στο χωριό του (να προλάβει να μαζέψει και τις ελιές), ένας τρίτος σκέφτεται το γύρο της Πελοποννήσου με το αυτοκίνητο (κατά προτίμηση με το diesel του φίλου που δεν καίει πολύ) και ένας τέταρτος σκέφτεται που θα μπορούσε να στήσει τη σκηνή του για 2-3 μέρες.

Ο καθένας σκέφτεται διαφορετικά λοιπόν. Όλα όμως τα παραπάνω μπορούν να αποτελέσουν θαυμάσιες εκδρομές όταν βρίσκονται κοντά στη φύση και περιέχουν έστω και λίγο μια μικρή εξερεύνηση σε μέρη που δεν έχουμε ξαναεπισκεφτεί. Τώρα, αν πάτε στο χωριό σας και περπατήσετε για καφέ μέχρι την πλατεία ή άντε 500m μέχρι τη θάλασσα, ε, αυτό είναι περισσότερο βόλτα και όχι εκδρομή.

Οπουδήποτε και αν πάτε εκδρομή, θα χρειαστεί να πάρετε ένα σακίδιο μαζί σας με μερικά πράγματα. Ανάλογα με τον προορισμό σας αλλά και την εποχή που θα πάτε, το χρόνο που θα μείνετε εκεί και ένα σωρό άλλους παράγοντες, θα γεμίσετε το σακίδιο κάθε φορά με διαφορετικά πράγματα. Πιθανόν να μη σας φτάνει το μικρό σακίδιο που είχατε υπολογίσει αρχικά και να χρειαστεί να πάρετε το μεγαλύτερο που έχετε. Όποιο σακίδιο πάντως και να πάρετε, τα 10 βασικά που πρέπει να έχετε σε κάθε εκδρομή είναι:

1. Χάρτης

Ο χάρτης

Αν δεν έχετε πάρει χάρτη μαζί σας, το πιθανότερο είναι ότι έχετε πάει βόλτα στο χωριό και αντί για χάρτη έχετε ανοίξει διάπλατα την αθλητική εφημερίδα κάτω από τον πλάτανο και περιμένετε το μεζεδάκι να έρθει (καλό κι αυτό, δε λέμε). Σε μια εκδρομή όμως ο χάρτης είναι απαραίτητος για να βρούμε που πηγαίνουμε, να ακολουθήσουμε μια ωραία διαδρομή, να βρούμε το κοντινότερο χωριό και να εξερευνήσουμε τριγύρω περιοχές. Ο χάρτης με την πυξίδα είναι τα δύο πιο απαραίτητα εργαλεία προσανατολισμού, πολύ πιο σημαντικά και από το καλύτερο app στο smartphone σας, γιατί δεν χρειάζονται ενέργεια για να λειτουργήσουν και δεν κρασάρουν.

2. Πυξίδα / GPS

Μια μικρή πυξίδα είναι απαραίτητη σε κάθε εκδρομή

Ακόμα και μια μικρή πυξίδα είναι αρκετή για βασικό προσανατολισμό. Επιλέξτε μια ελαφριά πυξίδα, που να μην προσθέτει βάρος στον εξοπλισμό σας. Υπάρχουν μικρές πυξίδες που κρεμιούνται εξωτερικά στο σακίδιό σας για ευκολία πρόσβασης. Επιπρόσθετα, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο, μπορείτε να έχετε και ένα GPS μαζί σας. Ευτυχώς, GPS υπάρχουν πλέον στα περισσότερα κινητά και δεν είναι απαραίτητη ξεχωριστή συσκευή. Φροντίστε όμως να έχετε φορτώσει τις απαραίτητες εφαρμογές και να έχετε “κατεβάσει” το χάρτη της περιοχής που πρόκειται να επισκεφτείτε στο κινητό σας. Στην εφαρμογή Google Maps δίνεται η δυνατότητα για offline χρήση του χάρτη, δηλαδή δεν απαιτείται η σύνδεση με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή η ύπαρξη WiFI. Άρα, έχετε πάντα μια πυξίδα μαζί και προαιρετικά τη βοήθεια ενός GPS.

3. Γυαλιά ηλίου και αντηλιακό

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα σε μεγάλα υψόμετρα όπου το χιόνι έχει καλύψει τα πάντα. Επιλέξτε ένα ελαφρύ ζευγάρι με σχετικά άθραυστους φακούς υψηλής ποιότητας για την καλύτερη δυνατή προστασία των ματιών σας. Προτιμήστε γυαλιά ηλίου που προστατεύουν συνολικά το μάτι σας και δεν αφήνουν τις ακτίνες να περάσουν από το πλάι. Γυαλιά τύπου Σοφία Λόρεν δεν είναι ότι καλύτερο, ειδικά αν πρόκειται να κάνετε μια πεζοπορία στο βουνό. Το ίδιο απαραίτητο το καλοκαίρι και το χειμώνα είναι και το αντηλιακό, ειδικά σε μεγάλα υψόμετρα, όπου ο ήλιος είναι πιο δυνατός. Αν έχετε μεγάλη συσκευασία αντηλιακού, δείτε μήπως μεταγγίσετε μια μικρότερη ποσότητα (αυτή που υπολογίζετε να χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της εκδρομής) σε μικρότερο μπουκαλάκι για να μειώσετε το βάρος.

4. Έξτρα τρόφιμα

Σε μια εκδρομή στη φύση είναι δυνατόν να υπάρξουν απρόοπτα που να καθυστερήσουν ή να αλλάξουν το αρχικό σας πλάνο. Ένα στραμπούληγμα, μια ξαφνική κακοκαιρία, το φούσκωμα ενός ποταμιού που κάνει το μονοπάτι αδιαπέραστο δεν είναι σπάνιο να συμβούν (ειδικά στην Ελλάδα που προετοιμαζόμαστε σχεδόν πάντα μετά το συμβάν). Γεγονότα σαν κι αυτά μπορεί να σας καθυστερήσουν μερικές ώρες ή ακόμα και μέρες παραπάνω. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας λίγη τροφή υψηλής ενέργειας για τέτοιες περιπτώσεις. Το φαγητό σας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να κρατηθείτε ζεστοί και να πάρετε τις σωστές αποφάσεις. Ένα παστέλι, λίγοι ξηροί καρποί, σταφίδες είναι φαγητά που προσφέρουν πολλές θερμίδες για το βάρος τους.

5. Έξτρα νερό

Απολύμανση νερού με το Steripen

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό και όταν αυτή μειώνεται, τότε πολλά προβλήματα αρχίζουν να δημιουργούνται. Εκτός από το αίσθημα της δίψας, ο οργανισμός αρχίζει και κουράζεται και όλες οι δραστηριότητες καταστέλλονται όταν αρχίζει και γίνεται έντονη η έλλειψη νερού. Φροντίστε να έχετε πάντα νερό μαζί σας και γεμίζετε το παγούρι σας με την πρώτη αφορμή που θα συναντήσετε μια πηγή. Μελετήστε καλά το χάρτη για να δείτε που υπάρχουν σημεία που υπάρχει πόσιμο νερό, ώστε να προγραμματίσετε ανάλογες στάσεις. Σε μεγάλες πορείες ίσως χρειαστεί να έχετε μαζί σας ένα Steripen ή ένα φίλτρο νερού για να απολυμάνετε το νερό πριν το πιείτε.

6. Έξτρα ρούχα

Έχετε μαζί σας μερικά επιπλέον ρούχα για παν ενδεχόμενο. Προσθέστε στο σακίδιό σας μια επιπλέον αλλαξιά (εσώρουχα, μπλούζα, κάλτσες) σε περίπτωση που βραχείτε και πρέπει να αλλάξετε. Αν ο καιρός είναι κρύος, προσθέστε ένα ελαφρύ σκουφί στο σακίδιό σας. Τα σκουφιά κρατάνε τη θερμότητα στο σώμα και δεν την αφήνουν να διαφύγει γρήγορα. Γενικά αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα, γιατί αν βραχούν δεν στεγνώνουν γρήγορα.

7. Φακός


Φακός κεφαλής LED

Ένας φακός είναι απαραίτητος όταν πέσει ο ήλιος. Επιλέξτε ένα φακό κεφαλής LED που αφήνει ελεύθερα τα χέρια. Ο φακός θα πρέπει να είναι έστω και λίγο αδιάβροχος (splashproof) για να μην πάρει νερά από την πρώτη κιόλας βροχή. Ένας ελαφρύς φακός κεφαλής LED μπορεί να ζυγίζει 20-30 gr μόνο, με τη μπαταρία να κρατάει για 48 ώρες συνεχόμενα. Ο φακός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σινιάλο σε μια έκτακτη περίπτωση διάσωσης το βράδυ.

8. Σετ πρώτων βοηθειών

Όπως γράψαμε και παραπάνω, στην Ελλάδα συνηθίζουμε να προετοιμαζόμαστε μετά το συμβάν. Μην περιμένετε να σας πιάσει ημικρανία στην εκδρομή σας για να πείτε “Αχ, ξέχασα τα ponstan μου” ή να έχετε καούρες από κάτι που φάγατε και να πείτε “Να είχα ένα Maalox τώρα!”.

Σετ πρώτων βοηθειών

Προετοιμάστε επομένως ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών με 4-5 βασικά πραγματάκια. Πονοκέφαλοι, διάρροιες, ναυτίες, ημικρανίες, καούρες, γρατζουνιές, τσιμπήματα και άλλα τέτοια “πταίσματα” πρέπει να αντιμετωπίζονται εύκολα με ένα βασικό κιτ πρώτων βοηθειών.

Σε πεζοπορίες όμως μπορεί να συμβούν πιο σοβαρά ατυχήματα και αν έχουμε προγραμματίσει να είμαστε μακριά από τον πολιτισμό, πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε προνοήσει για πιο δύσκολες καταστάσεις. Με την ευκαιρία, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργανώνει συχνά εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών ώστε ο καθένας να είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική βοήθεια με ασφάλεια σε οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό. Προσαρμόστε το σετ πρώτων βοηθειών σας ανάλογα με την εκδρομή που θα πάτε και τις μέρες που θα είστε μακριά.

9. Σπινθηριστής και σπίρτα

Σπινθηριστής

Βάλτε στο σακίδιό σας έναν ελαφρύ σπινθηριστή και ας μην τον χρησιμοποιήσετε ποτέ. Ο σπινθηριστής παράγει έντονες σπίθες υψηλής θερμοκρασίας που αναφλέγουν εύκολα μικρά ξυλαράκια, φύλλα, χαρτί, βαμβάκι κ.λπ. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι δεν χαλάει αν βραχεί ούτε γεμίζει με αέριο όπως ένας αναπτήρας, επομένως είναι πάντα έτοιμος για χρήση ακόμα και στις χειρότερες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, προσθέστε ένα πακετάκι αδιάβροχα σπίρτα στο σακίδιο σας. Τα σπίρτα είναι πάντα χρήσιμα σε εκδρομή.

Δεν χρειάζεται να ξεμείνετε κάπου μακριά για να ανάψετε φωτιά να ζεσταθείτε ή για να επιβιώσετε. Μπορεί απλά να θέλετε να ζεστάνετε λίγο νερό να φτιάξετε ένα καφέ!

10. Μαχαίρι

Σουγιαδάκι Victorinox Spartan

Το μαχαίρι είναι το πιο βασικό εργαλείο και δεν πρέπει να λείπει από κανένα σακίδιο σε μια εκδρομή. Ένα απλό σουγιαδάκι με 5-10 εργαλεία είναι συνήθως μια χαρά για τις περισσότερες περιπτώσεις. Αν θέλετε κάτι πιο καλό, αλλά και πιο βαρύ, προμηθευτείτε ένα πολυεργαλείο που σας λύνει τα χέρια σε πολλές περιπτώσεις. Το μαχαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κοπή φαγητού, να ξεφλουδίσετε ένα φρούτο, να κόψετε μικρά ξυλαράκια για προσάναμμα, για πρώτες βοήθειες, να κόψετε ένα σκοινί και ένα σωρό άλλα.

Επίλογος

Η παραπάνω λίστα φυσικά δεν είναι η Απόλυτη Λίστα. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες λίστες που δεν έχουν κάποια από τα παραπάνω. Για παράδειγμα, σε άλλη λίστα δε θα βρείτε τα γυαλιά ηλίου αλλά θα βρείτε μια σφυρίχτρα. Κανένα από τα δύο δεν είναι λάθος, εξαρτάται πάντα από το είδος της εκδρομής, την εμπειρία σας αλλά και τον προορισμό της εκδρομής.

Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας τα παραπάνω, όσο πιο ελαφριά γίνεται για να μην σας κουράζουν. Έτσι, θα έχετε δημιουργήσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να απολαύσετε ακόμα περισσότερο τις εκδρομές σας ακόμα και αν σας τύχουν απρόοπτα.

Πηγή

Τα 10 βασικά αντικείμενα που πρέπει να έχετε σε κάθε εκδρομή
Ετικέτες: